Z DALA OD ORKIESTRY

Film w reżyserii Rafaela Lewandowskiego.

Film opowiada historię Zygmunta Lubicz Zaleskiego (1882-1967r.) – poety, pisarza, tłumacza, krytyka literatury, sztuki, muzyki, doktora filozofii i literata. Zmuszony do emigracji z powodów politycznych, w 1914 roku rozpoczął ożywioną działalność jako wykładowca języka polskiego we Francji. Zapoczątkował wykłady, które stały się zalążkiem pierwszej polonistyki we Francji. Po wybuchu wojny zaangażował się w Polski Ruch Oporu we Francji, stanął na czele Polskiego Czerwonego Krzyża niosącego pomoc uchodźcom oraz został prezesem Towarzystwa Opieki nad Polakami. Aresztowany 19 marca 1943 przez Włochów i wydany Niemcom po okrutnych przesłuchaniach zostaje wywieziony do obozu w Buchenwaldzie.

Po wojnie i powrocie z obozu postanawia pozostać z rodziną we Francji, gdzie organizuje akcję pomocy dla polskiej młodzieży uniwersyteckiej znajdującej się na emigracji.

Był bardzo aktywnym literatem, wykładowcą uniwersyteckim, sekretarzem generalnym Polskiego Towarzystwa Historyczno-Literackiego w Paryżu. Działał na wielu płaszczyznach: społecznej, politycznej, naukowej propagując kulturę i dobre stosunki polsko-francuskie. Zaleski przecierał szlaki na emigracji, pomagał polskim naukowcom, był żarliwym orędownikiem polskich spraw we Francji.

 

Czas trwania filmu: 1 godz. 26 min. Pokaz odbędzie się 9 listopada o 20.00. Po projekcji zapraszamy na debatę, którą poprowadzi Piotr Biłos, oraz na koktajl. Dziękujemy Fundacji Zygmunt Zaleski Stichting za udostępnienie filmu!

 

 

ZOBACZ TRAILER FILMU:

Rezerwacja biletów: Teatr & Kino Jacques Prévert lub 01.58.03.92.75

Rafael Lewandowski

pochodzący z francusko-polskiej rodziny, reżyser i scenarzysta filmowy.

Absolwent paryskiej Sorbony (Wydział Studiów Kinematograficznych) oraz Wydziału Reżyserii francuskiej szkoły filmowej LA FEMIS.

Ma w swym dorobku ponad 10 filmów dokumentalnych m.in. „Cela”, „Piosenka i życie”, „Cień na duszy”, czy historię znanego dyrygenta Marca Minkowskiego -„Minkowski | Saga”. Jego debiut fabularny z 2010 roku, „Kret”, został uhonorowany m.in. Paszportem Polityki oraz licznymi nagrodami festiwali filmowych m.in. w Montrealu, Gdyni i Arras.

 Za popularyzację francuskiej kultury i sztuki został odznaczony orderem Kawalera Sztuki i Literatury przez Francuskie Ministerstwo Kultury w 2015 roku.

W swoim filmie „ Z dala od orkiestry” przedstawił opowieść o życiu prof. Zygmunta Lubicz-Zaleskiego, historyka i krytyka literatury, tłumacza, poety i publicysty, a przede wszystkim patrioty. Aktualnie pracuje nad dokumentem opowiadającym o życiu i twórczości Zbigniewa Herberta.

 Wybrana filmografia: 

  • „Z dala od orkiestry” (2017 – dokument)
  • „Minkowski | Saga” (2013 – dokument)
  • „Kret” (2011 – fabuła)
  • „Bye bye Dublin!” (2010 – dokument)
  • „Sztuka milczenia” (2008 – dokument)
  • „Kamery w trybunale” (2004 – dokument)
  • „Piosenka i życie” (2006 – dokument)
  • „W Cieniu Don Giovanniego” (2003 – dokument)
  • „Po drugiej stronie płótna (2004 – dokument)
  • „Przesłuchania” (2000 – dokument)
  • „Cień na duszy” (1999 – dokument)
  • „Portret Sonii Rykiel” (1999 – dokument)
  • „Cela” (1996 – dokument)